Om Twinbox från början

När vi startade denna kenneln Twinbox vi var två tvillingsystrar, Ann och Ewa Wanker, där av namnet på kenneln. Ewa, som var den av oss som först skaffades sig boxer dog strax före sin 37-års dag i cancer. Utan henne hade inte Twinbox funnits och jag hade kanske aldrig fått en tik som Gambol's Society Tittle Tattle. Våra gemensamma värderingar om boxern som brukshund, kommer alltid att finnas kvar när jag planerar parningar.

När Ewa flyttade ut på landet och skulle skaffa hund var det självklart att det var en boxer hon skulle ha. Det var bestämt sedan många år. Han skulle se ut på ett speciellt sett och heta Poppe. I mars månad 1990 var det dags och Poppe hittade hon hos Nugget's boxerkennel i Bjärnum. Med Nugget's Yahoo, som han hette på riktigt, tävlade hon både Lydnads Klass I och appellklass spår utan några större framgångar. Tyvärr blev inte Poppe mer än 25 månader då han fick somna in pga ett knäledsfel som påverkade hans rörlighet. Han hade mycket ont de flesta dagar. Innan hon tog bort Poppe fick hon en ny hane, också från Nugget's kennel.

Ozzy-poppePoppe och Åzzy

Nugget's Å'boy, kallad Åzzy, var en gul hane som hon tävlade med både i lydnad och bruks. Med Åzzy blev det större framgångar på appellplan och i skogen. Han var även bevakningshund inom hemvärnet. Hans titlar var KORAD SUCH LP TJH SPH II.

Ewa var utbildad SBK instruktör och verksam på Sydöstra Skånes Brukshundklubb. Hon var testledare, tävlingsledare och tävlingssekreterare inom SBK.

Jag, Ann är nu ensam tecknare av kenneln. Jag och min pojke Jonas flyttade från Malmö till Yngsjö sommaren -91. Efter ett halvt år tyckte jag, att det var dags att skaffa en hund. Det skulle vara en boxer så klart, efter att vi lärt känna Ewas Poppe och Åzzy. Jag fick Gambol's Society Tittle Tattle som fodertik av Ingrid Anderson i Landskrona, kennel Impressive's. Hon var då 15 månader och kallades för Ada. Hon hade tränat en del lydnad och bruks. Hon kunde alltså betydligt mer än mig när vi började på brukshundklubben. Vi gick en lydnadskurs och en appellkurs, men några tävlingar blev det aldrig. Däremot en hel del utställningar. Hennes titlar var KORAD SUCH. Ada är mor till A och B-kullarna.

ada-nyAda var drygt tre år när Ewa och jag åkte och tittade på en valpkull som enligt Ingrid Anderson var något alldeles speciell. Där var en valp "Ellen Propellen" som hade det där lilla extra som jag föll pladask för. Hon var så söt och hade redan då utstrålning. Jag åkte ju inte ner för att jag skulle ha en hund till, men Ellen var och är den sötaste boxer jag någon gång sett. Det visade sig att Ellen var den tik i kullen som skulle sättas ut på foder, men Ingrid Anderson och Nina Persson hade ännu ingen fodervärd åt henne. När vi kom hem ringde jag till Ingrid och sa att jag gärna ville ha Ellen på foder, ja, om hon inte hittade någon annan. Det gjorde hon som tur var inte och Ellen kom till oss fem dagar senare. Hennes riktiga namn är Impressive's Xtra Sweet'N Tender. Ellen har alltid varit en pigg tjej med mycket bus i kroppen. Ingenting är omöjligt är hennes ideologi. Hon har många smeknamn bla. "Den lille vilde" och "Ellen-Skrällen". Hon är mycket utställd och har ofta gått i topp. Hon har flertalet BIR, de två roligast var på Stora Stockholm där hon blev Svensk vinnare-96 och självklart när hon vann Svenska Boxerklubbens första SM 1998.

IMP-Ellen Hennes titlar är KORAD SV-96 SMV-98(utst) NORDUCH (S,N,DK) INTUCH. Ellen var en Once in a lifetime och blev 14,5 år gammal. Ellen är mor till C och E-kullarna. Hon lämnade många fina hundar undan sig, både hos mig och kennel Impressive's. Hon gav mig den finaste av alla, nämligen Twinbox Sweet Cinderella, "Siri".

twinbox sweet cinderella lp2Siri var förig, samarbetsvillig, hade stor kamplust och mycket motor som gjorde träningskompisarna avundsjuka. Hon ville bara jobba och jobba........ Fritt följ kunde hon gå hur länge som helst utan att tröttna och i söket var hon fantastisk. Hon var en riktigt fin tik också! Hennes BIM på SvB ÖLO där hon blev Bästa Svenskfödda av drygt 70 hundar, plus placering i Bästa tikklass på Boxer-SM, var höjdpunkterna i hennes utställningskarriär. Siri var Korad, SEUCH LP1 LP 2 SÖH2. Siri lämnade två kullar undan sig, även hon fick många fina avkommor i F och G-kullen. Hon blev tyvärr bara 8,5 år gammal då hon dog i sviterna efter en kastration. Hon fick inre bödningar och trots att hon blev akut opererad gick inte hennes liv att rädda. Den 1 december 2008 när veterinären ringde från Helsingborgs djursjukhus blev en mkt mörk dag i mitt liv.

etna 2,5 ar staI Siris andra kull efter den franska importen och storvinnaren KORAD SUCH PLUCH Tenzing des Courtillieres behöll jag Twinbox Etna The Gladiator, "Snäckan". Även hon har tränats i sök och vill mycket hon också fast kanske inte lika mycket som sin mor. Snäckan är den smidigaste hunden jag haft, ställer aldrig till det för sig eller andra. Snäckan drabbades av anaplasma och borrelia när hon var ca 6 år gammal. Det tog lång tid innan hon var tillbaka. Söket la vi ner och hon tävlades i lydnad istället vilket hon var nöjd med. Ja, hon får gå lite sökslag då och då och det uppskattas mycket. Snäckan är KORAD SEUCH LP 1 och LP 2 SÖH 1. Hon fick två kullar, L och N-kullarna. Tyvärr blev det inte möjligt att gå vidare i avlen på någon av de tre tikarna. De två i första kullen var inte friska och tiken i andra kullen blev påkörd av bil.

Sommaren 2008 köpte jag in ett barnbarn till Siri, Valsängens Tiramisu "Tira". En kul tik med härlig inställning till det mesta. Hon är förmodligen den mentalt starkaste hunden jag haft hemma, bangar inte för något. Tyvärr gillade hon att slåss, därför valde jag att omplacera henne när hon var ca 10 månader. Hon bodde borta i ca ett år och kom sen tillbaka till mig.

finaEtt av hennes största intressen här i livet är att jaga. Hon plockar vittring i luften och i marken hela tiden när vi är ute i skog och mark. Hon blev tvungen att lära sig att när man jobbar, så jobbar man och då är det inte ok att spana vilt. När hon väl förstod det så var hon kanonduktig i spåret! Jag vågade inte tävla med henne utan en kompis på klubben antog utmaningen. Under ca 10 månader tränades Tira av Micke och mig parallelt, sen flyttade Micke norrut. Under två månader tränade jag henne både i spåret och lydnaden och Micke kom ner och tävlade henne och målet med godkänd lägreklass uppnåddes. Hon är Korad SEUCH och mor till tre valpkullar, Q, S och W. Omständigheter med min tränings och tävlingshund Bus gjorde att jag behöll "Wizzla" Suger Rush från Tiras senaste kull hemma.

bus-jan-2013Hösten 2009, efter att Tira hade placerats om valde jag att behålla Tiger Lily "Bus" hemma. Hon var barnbarnbarns till Ellen. Söt som socker, förig, samarbetsvillig, hade bra lek och kamplust, kanske lite vek i vissa situationer men på det stora hela en kanonhund för mig att jobba med. Man ska ju inte jämföra två individer, men i henne hade jag fått tillbaka mycket av det jag älskade med Siri. Älskade lilla Bus blev bara 4,5 år gammal. Det är drygt ett halv år sen och ja, svårt att prata och skriva om..... Hon var så lyhörd, mjuk, uppmärksam och lydig. På samma sätt som jag var, Ellens och Siris, var jag hennes bäste vän. Bus hann få två kullar, T och V-kullarna. I T-kullen blev det bara 3 hanar kvar av tio valpar. I V-kullen blev det 3 tikar och lika många hanar. Två av dessa tikarna sålde jag, tack och lov med bibehållen avelsrätt, sen återstår det att se om de kan gå i avel. Under 2013 hann Bus med att bli gk i lägreklass sök, tävla lydnad fem ggr, 3 ggr i lydnadsklass 1 = LP 1 och 2 ggr i lydnadsklass 2 med två 1.a pris. Hon blev Korad och fick 3 cert varav det sista på Boxer-SM där hon blev BIR. Svensk Årsvinnare, jag har nog aldrig varit så stolt!

wizzlaNu är det alltså hösten 2014. Wizzla tränas i sök och lydnad (mest lek så klart). Hon är jätteduktig i söket det lilla livet........ Hon har tiden för sig!

Fortsättning följer.....