Spår utöver det vanliga

Det började som en vanlig valpträff............ den 17 februari 2013 kommer jag aldrig att glömma, då det bjöds på spårarbete utöver det vanliga!! Jag ska försöka beskriva så bra som möjligt. Kristin från Norge som har Tirasonen, Dopey hade med sig sin Morten..... När de kom till klubben gick Kristin ut spår till Mortens schäfer Harrax och Morten gick ett till Dopey, numera "Mambo". Anna m familj kom och jag la ut ett spår till Snow White, numera "Snowy" (kul namn på en av de mörkaste tigrerade Twinboxrarna ever). Jag la ett typ appellspår med två vinklar kanske 250-275 m. De är ju bara 6,5 månader gamla så det tyckte jag kunde räcka och kanske tom bli över! Vi pratade och fikade en stund och sen skulle Mambo gå sitt spår.......liggtid kanske 1-1,5 h

spar-1

På bilden nedan har han gjort ett spårupptag, spårat 20 max 30 m, rundat ett träd, spårar parallellt (kanske 5 m mellan spårbenen) med första sträckan............ Redan här lutar jag mig fram till Anna och säger:-Jag har lagt ett mesigt appellspår till er.....

mambo-lek

mambo-sp-2

mambosp-3

Spåret var kanske 500-600 m, spetsliknande vinklar, Morten hade medvetet korsat sitt eget spåret på något ställe, serpentiner, det korsade även andra dagsfärska spår i snön. Så här såg det ut på ett ställe

beskrivning

Fattar ni att detta är en valp 6,5 månader som spårar så här??? Helt sanslöst att se! Morten menar att hundarna växer med sin uppgift. Självklart fanns det tillfällen när Mambo försökte hitta enklare lösningar och det tilläts han inte att göra det, han fick bara gå framåt när han var helt 100 rätt. Som ni ser på bilderna så är det inget fel på hans motivation, han verkligen älskar att få jobba, dock inte lika glad för apporterna. Markerade dem med att stanna, även här fick han inte gå vidare utan att ha plockat upp dem! Nu är det kanske någon som säger att man inte kan kräva detta av så ung hund men JO det är uppenbart, det kan man!

Sen var det dags för Snowys spår! Även hon mkt välmotiverad, kanske lite väl, åtminstone i första spåret hade hon lite bråttom Selen var liiite stor även denna veckan så den åkte av igen.

snowy-spar1

Nytt försök....

sno-1

Hej o ivej Ja även Snowy spårade mkt fint m låg näsa, koncentrerat och i spårkärnan.

snowapport

En apport

sno-11

Också iväg igen

snow-3

Snowie spår nr 2. Nu lite lugnare

snowy-2-a-spar

Nu kommer jag inte ihåg i vilken ordning resten kom........ Vi tittade lite på valparnas lek, fick lite tips om hur man kan jobba på samarbete......

Vi grillade och åt. Mambo och Snowy fick busa loss.

lek

lek1

tillsammans

Och sen fick vi se ett spårarbete utan dess like! Nu var det Harrax tur.....

avtryck

Så här såg det ut i hela spåret. Små fotavtryck spårläggaren Kristin, de större Mårtens och ja, Harrax tassavtryck ser ni!!

pa-vag

Här spetsvinkel, tillbaka in mot bilden nedan......

spar-schafer

en röda markeringen är där spåret går. längst till höger var ingången till cirklen, mindre än 50 cm från ingången är även spårläggarens utgång då i spetsvinkel.

marker

På ett annat ställe i spåret låg en apport nästan direkt efter en vinkel. Hunden hade liggmarkering, lugnt beröm, får ett varsågod-spåra vidare, efter knappt två m vinklar hunden 90 gradet. Jag fick inte bilder på alla svårigheterna men på något sätt kan det kvitta. Det såg så jäkla enkelt ut när Harrax puffade på i spåret!

Det var övergångar, återgångar, spetsvinklar, korsa sitt eget spår, ja, you name it! Vilken noggrannhet!!! Jag är sååå imponerad!!