När vi startade denna kenneln Twinbox vi var två  tvillingsystrar, Ann och  Ewa Wanker, där av namnet på kenneln. Ewa, som var den av oss som först skaffades sig boxer dog strax före sin 37-års dag i cancer.  Utan henne hade inte Twinbox funnits och jag hade kanske aldrig fått en tik som Gambol's Society Tittle Tattle. Våra gemensamma värderingar om boxern som brukshund, kommer alltid att finnas kvar när jag planerar parningar.

När Ewa flyttade ut på landet och skulle skaffa hund var det självklart att det var en boxer hon skulle ha. Det var bestämt sedan många år. Han skulle se ut på ett speciellt sett och heta Poppe. I mars månad 1990 var det dags och Poppe hittade hon hos Nugget's boxerkennel i Bjärnum. Med Nugget's Yahoo, som han hette på riktigt, tävlade hon både Lydnads Klass I och appellklass spår utan några större framgångar. Tyvärr blev inte Poppe mer än 25 månader då han fick somna in pga ett knäledsfel som påverkade hans rörlighet. Han hade mycket ont de flesta dagar. Innan hon tog bort Poppe fick hon en ny hane, också från Nugget's kennel.   

Ozzy-poppePoppe och Åzzy

Nugget's Å'boy, kallad Åzzy, var en gul hane som hon tävlade med både i lydnad och bruks. Med Åzzy blev det större framgångar på appellplan och i skogen. Han var även bevakningshund inom hemvärnet. Hans titlar var KORAD SUCH LP TJH SPH II.

Ewa  var utbildad SBK instruktör och verksam på Sydöstra Skånes Brukshundklubb. Hon var testledare, tävlingsledare och tävlingssekreterare inom SBK. 

Jag, Ann är nu ensam tecknare av kenneln. Jag och min pojke Jonas flyttade från Malmö till Yngsjö sommaren -91. Efter ett halvt år tyckte jag, att det var dags att skaffa en hund. Det skulle vara en boxer så klart, efter att vi lärt känna Ewas Poppe och Åzzy.  Jag fick Gambol's Society Tittle Tattle som fodertik av Ingrid Anderson i Landskrona, kennel Impressive's. Hon var då 15 månader och kallades för Ada. Hon hade tränat en del lydnad och bruks. Hon kunde alltså betydligt mer än mig när vi började på brukshundklubben. Vi gick en lydnadskurs och en appellkurs, men några tävlingar blev det aldrig. Däremot en hel del utställningar. Hennes titlar var KORAD SUCH. Ada är mor till A och B-kullarna.

ada-nyAda var drygt tre år när Ewa och jag åkte och tittade på en valpkull som enligt Ingrid Anderson var något alldeles speciell. Där var en valp "Ellen Propellen" som hade det där lilla extra som jag föll pladask för. Hon var så söt och hade redan då utstrålning. Jag åkte ju inte ner för att jag skulle ha en hund till, men Ellen var och är den sötaste boxer jag någon gång sett. Det visade sig att Ellen var den tik i kullen som skulle sättas ut på foder, men Ingrid  Anderson och Nina Persson hade  ännu ingen fodervärd  åt henne. När vi kom hem ringde jag till Ingrid och sa att jag gärna ville ha Ellen på foder, ja, om hon inte hittade någon annan. Det gjorde hon som tur var inte och Ellen kom till oss fem dagar senare. Hennes riktiga namn är Impressive's Xtra Sweet'N Tender. Ellen har alltid varit en pigg tjej med mycket bus i kroppen. Ingenting är omöjligt är hennes ideologi. Hon har många smeknamn bla. "Den lille vilde" och "Ellen-Skrällen". Hon är mycket utställd och har ofta gått i topp. Hon har flertalet BIR, de två roligast var på Stora Stockholm där hon blev Svensk vinnare-96 och självklart när hon vann Svenska Boxerklubbens första SM 1998.

IMP-Ellen Hennes titlar är KORAD SV-96 SMV-98(utst) NORDUCH (S,N,DK) INTUCH. Ellen var en Once in a lifetime och blev 14,5 år gammal. Ellen är mor till C och E-kullarna. Hon lämnade många fina hundar undan sig, både hos mig och kennel Impressive's. Hon gav mig den finaste av alla, nämligen Twinbox Sweet Cinderella, "Siri".

twinbox sweet cinderella lp2Siri var förig, samarbetsvillig, hade stor kamplust och mycket motor som gjorde träningskompisarna avundsjuka. Hon ville bara jobba och jobba........ Fritt följ kunde hon gå hur länge som helst utan att tröttna och i söket var hon fantastisk. Hon var en riktigt fin tik också! Hennes BIM på SvB ÖLO där hon blev Bästa Svenskfödda av drygt 70 hundar, plus placering i Bästa tikklass på Boxer-SM, var höjdpunkterna i hennes utställningskarriär. Siri var Korad, SEUCH LP1 LP 2 SÖH2. Siri lämnade två kullar undan sig, även hon fick många fina avkommor i F och G-kullen. Hon blev tyvärr bara 8,5 år gammal då hon dog i sviterna efter en kastration. Hon fick inre bödningar och trots att hon blev akut opererad gick inte hennes liv att rädda. Den 1 december 2008 när veterinären ringde från Helsingborgs djursjukhus blev en mkt mörk dag i mitt liv.

etna 2,5 ar staI Siris andra kull efter den franska importen och storvinnaren KORAD SUCH PLUCH Tenzing des Courtillieres behöll jag Twinbox Etna The Gladiator, "Snäckan". Även hon har tränats i sök och vill mycket hon också fast kanske inte lika mycket som sin mor. Snäckan är den smidigaste hunden jag haft, ställer aldrig till det för sig eller andra. Snäckan drabbades av anaplasma och borrelia när hon var ca 6 år gammal. Det tog lång tid innan hon var tillbaka. Söket la vi ner och hon tävlades i lydnad istället vilket hon var nöjd med. Ja, hon får gå lite sökslag då och då och det uppskattas mycket. Snäckan är KORAD SEUCH LP 1 och LP 2 SÖH 1. Hon fick två kullar, L och N-kullarna. Tyvärr blev det inte möjligt att gå vidare i avlen på någon av de tre tikarna. De två i första kullen var inte friska och tiken i andra kullen blev påkörd av bil.

Sommaren 2008 köpte jag in ett barnbarn till Siri,  Valsängens Tiramisu "Tira". En kul tik med härlig inställning till det mesta. Hon är förmodligen den mentalt starkaste hunden jag haft hemma, bangar inte för något. Tyvärr gillade hon att slåss, därför valde jag att omplacera henne när hon var ca 10 månader. Hon bodde borta i ca ett år och kom sen tillbaka till mig.

finaEtt av hennes största intressen här i livet är att jaga. Hon plockar vittring i luften och i marken hela tiden när vi är ute i skog och mark. Hon blev tvungen att lära sig att när man jobbar, så jobbar man och då är det inte ok att spana vilt. När hon väl förstod det så var hon kanonduktig i spåret! Jag vågade inte tävla med henne utan en kompis på klubben antog utmaningen. Under ca 10 månader tränades Tira av Micke och mig parallelt, sen flyttade Micke norrut. Under två månader tränade jag henne både i spåret och lydnaden och Micke kom ner och tävlade henne och målet med godkänd lägreklass uppnåddes. Hon är Korad SEUCH och mor till tre valpkullar, Q, S och W. Omständigheter med min tränings och tävlingshund Bus gjorde att jag behöll "Wizzla" Suger Rush från Tiras senaste kull hemma.

bus-jan-2013Hösten 2009, efter att Tira hade placerats om valde jag att behålla Tiger Lily "Bus" hemma. Hon var barnbarnbarns till Ellen. Söt som socker, förig, samarbetsvillig, hade bra lek och kamplust, kanske lite vek i vissa situationer men på det stora hela en kanonhund för mig att jobba med. Man ska ju inte jämföra två individer, men i henne hade jag fått tillbaka mycket av det jag älskade med Siri. Älskade lilla Bus blev bara 4,5 år gammal. Det är drygt ett halv år sen och ja, svårt att prata och skriva om..... Hon var så lyhörd, mjuk, uppmärksam och lydig. På samma sätt som jag var, Ellens och Siris, var jag hennes bäste vän. Bus hann få två kullar, T och V-kullarna. I T-kullen blev det bara 3 hanar kvar av tio valpar. I V-kullen blev det 3 tikar och lika många hanar. Två av dessa tikarna sålde jag, tack och lov med bibehållen avelsrätt, sen återstår det att se om de kan gå i avel. Under 2013 hann Bus med att bli gk i lägreklass sök, tävla lydnad fem ggr, 3 ggr i lydnadsklass 1 = LP 1 och 2 ggr i lydnadsklass 2 med två 1.a pris. Hon blev Korad och fick 3 cert varav det sista på Boxer-SM där hon blev BIR. Svensk Årsvinnare, jag har nog aldrig varit så stolt!

wizzlaNu är det alltså hösten 2014. Wizzla tränas i sök och lydnad (mest lek så klart). Hon är jätteduktig i söket det lilla livet........ Hon har tiden för sig! 

Fortsättning följer.....

Målsättningen är att föda upp boxrar som är friska och sunda i både kropp och själ. Mentalt stabila och trevliga hundar som är arbetsvilliga. Jag strävar även efter att mina hundar ska vara så rastypiska exteriört som möjligt. 
För att boxern ska kunna fungera som brukshund måste den ha arbetslust och föremålsintresse. Andra viktiga egenskaper är; tillgänglighet-social, samarbetsvillig, nyfikenhet och ha lek och kamplust, mod, koncentration, självständigt och samtidigt följsam.
För mig är det viktigt att mina hundar har de egenskaper som gör boxern är en riktigt bra brukshund! 
 
Alla avelshundar är naturligtvis:
 • Röntgade med resultat utan anmärkning eller enligt internationell avläsning A eller B på höftleder.

 • Röntgade med resultat utan anmärkning på knäleder.

 • De är naturligtvis även friska för övrigt.

 • Oftast är de korade, de som inte är det, har alltid genomgått ett MH (mentalbeskrivning) med godkänt resultat.

 • De utländska hanar som används uppfyller samma hälsokrav som de svenska samt har någon form av mentalbeskrivning och bruksmeriter.

 • De uppfyller alltid Svenska Boxerklubbens krav för valphänvisning.

 
Det är viktigt för mig som uppfödare att:
 • Alla valpar blir älskade familjemedlemmar, att man tränar något med sin hund mår den allra bäst av. Det är helt fel hundras om man har tänkt sig en soffliggare. Boxern behöver aktivitet, både fysisk och mentalt för att må bra.
 • Alla valpar skall mentalbeskrivas vid 12-18 månaders ålder samt röntga höftleder och knäleder vid 18 månaders ålder.
 • Alla ska ställas ut någon gång, det är kul att få sin hund bedömd.
 • Korningen när hunden är mellan 22-48 månader vill jag också att man ställer upp på.
 • Jag arrangera oftast ett läger per år och någon träff som jag tycker det är bra om man vill och/eller kan komma på.

Ann Wanker heter jag som har kennel Twinbox. Jag är förskollärare och har de senaste 22 åren arbetat på en förskola, ett föräldrakooperativ i en grannby. Trivs så klart med det!

Det är drygt 20 år sen, 1993, jag fick min första boxer, en fodertik från Ingrid Anderson, kennel Impressive's.

När Ada skulle ha sin första kull frågade Ingrid om jag hade möjlighet att ha kullen hemma. Det hade jag och därefter föddes intresset för uppfödning. Ada hade även sin andra kull här hemma. Nästa fodertik, Ellen, hade även hon en kull här hemma. Jag hade alltså förmånen att vara delaktig i tre valpningar och allt som hör där till, innan jag själv födde upp min första kull 1997.

Jag tycker om att pyssla med hund i allmänhet men framför allt ligger boxern mig väldigt varm om hjärtat.....Boxern, brukshunden som ska fungera i arbete likväl som i familjen!

spar-v2013

Hälsan är naturligtvis viktig, att endast använda friska djur i avel är en självklarhet. Vi (alla uppfödare) får alla sjuka hundar in emellan ändå, tyvärr.

För att boxern ska kunna fungera som brukshund måste den ha arbetslust och föremålsintresse. Hunden måste även vara social, nyfikenhet och ha lek och kamplust, mod, kunna koncentrera sig, arbeta självständigt och inte minst kunna samarbeta. För mig är det viktigt att bibehålla de egenskaper som gör boxern är en riktigt bra brukshund!

Sen ska jag inte sticka under stolen med att jag tycker exteriören viktig. Hälsa, mentalitet och brukbarhet som nr 1, 2 och 3 men ambitionen är, och måste vara, att våra boxrar ser ut som boxrar. Jag tycker alltså det är kul och även viktigt med utställningar. De fyller klart sin funktion!

stockholm-2012

Kanske inte den bästa bilden på just Jizza, men ett minne för livet när hon kvalat in till "Puppie Of The Year" på Grand hotell i Stockholm år 2011.

Av de sex tikar jag har/har haft hemma, är alla korade och Svenska utställningschampions, de fyra senaste är tävlade i bruks. Tre i sök och en i spår. Tre av dem har även tävlats i lydnad och då blivit uppflyttade till lydnadsklass 3.

För mig har det alltid varit viktigt att engagerad mig i rasklubben och den lokala brukshundklubben där jag är medlem. Om alla hade dragit sitt strå till stacken hade inte ett fåtal person behövt slita så för andra medlemmars skull. Alla vill ju ha kurser, läger, tävlingar mm. 

Sedan år 1994 har jag på olika sätt varit engagerad mig i rasklubben både centralt och lokalt. Jag är även engagerad i Åhus Brukshundklubb och SBK Skånes distrikt.  

Jag är även aktiv figurant och testledare vid MH.  

frittfolj

Jag och min älskade Bus under vår sista tävling

Jag tränar och tävlar lydnad och främst sök med mina hundar. Tävlandet för att meritera hundarna så klart men själva träningen är det som är roligast!
I dagsläget har jag tre tikar hemma. Snäckan född 2004, Tira född 2008 och så lilla Wizzla född 2014.

Tack för att du läste!

Ann

 

I ljust och tacksamt minne bevarad
Ewa Wanker

Ewa

1964-08-11---2001-07-29

Ena halvan av Twinbox har lämnat oss. Ja, halva jag känns det som. Vi gjorde ju alltid allting tillsammans.
Faktum är att hade inte Ewa funnit och haft sitt stora intresse för boxers så hade inte Twinbox funnit.

Jag saknar Dig så, älskade syster

Underkategorier